Nog een paar weken en dan is het eindelijk zo ver: het Eurovisiesongfestival. Na 45 jaar weer in Nederland, met dank aan Duncan Laurence. Ondanks de coronacrisis maakt de stad Rotterdam zich op voor een geweldig (digitaal) feest. In de aanloop naar het Songfestival zetten we een aantal artiesten in de schijnwerpers die trots zijn op hun stad en zich lieten inspireren door het feit dat het festival naar Rotterdam komt. Als eerst volkszanger Martino Burger, die speciaal voor het festival deze week zijn single ‘Rotterdam Ahoy’ uitbracht.

Martino, waar kunnen we jou van kennen?

Ik ben al mijn hele leven met muziek bezig, maar in 2016 ben ik ontdekt als zanger door tekstschrijfster Brigit van den Heuvel. Na een tiental singles is de echte klapper nu gekomen. Ik had nooit kunnen bedenken dat ik, Martino, geboren en getogen Rotterdammer, in het jaar dat het ESF in Rotterdam Ahoy georganiseerd wordt, zelf met een superleuk vrolijk nummer over het ESF in Rotterdam zou komen.

Zo te horen ben je een groot Songfestivalfan?

Zeker, als kind was ik al helemaal in de ban van het Eurovisiesongfestival (ESF) en mocht ik extra laat opblijven om te kunnen zien wie er gewonnen had. Jarenlang keken we met het hele gezin naar dit grote liedjesfestijn.

Ook de periode dat ik op mezelf woonde en tijdens mijn relaties hield ik het ESF in ere door jaarlijks avondjes en party’s te organiseren met vrienden onder het genot van hapjes en drankjes en uiteraard scorelijsten voor iedereen. Degene die de top 5 van de uitslag het beste voorspeld had, won de geldpot. Iedereen moest wel een bepaald bedrag inzetten. Wat was dat gezellig zeg. En nog steeds!

 “Ik wilde graag een supervrolijk nummer maken dat past bij de energie van de stad en het festival.”

Hoe is het idee voor de single precies ontstaan?

Vanaf het moment dat Nederland won, speelde het idee al in mijn hoofd om iets te doen met het ESF. Door de coronacrisis bleef dit idee eigenlijk bijna een jaar op de plank liggen. Afgelopen maart is de single er gelukkig alsnog gekomen. Ik wilde graag een supervrolijk nummer maken dat past bij de energie van de stad en het festival. Die energie kunnen we met zijn allen na het afgelopen jaar wel gebruiken, dacht ik zo. Ik ben ook erg trots op de videoclip, die op verschillende plekken in Rotterdam is opgenomen.  

Tot slot, van welk songfestivalnummer krijg je zelf nooit genoeg en waarom?

Mijn all-time favorite is het nummer ‘Invincible’ van Carola uit Zweden. In 1983 deed ze voor de eerste keer mee aan het ESF met het nummer ‘Främling’, waarmee ze derde werd. Ik was toen 12 en een beetje verliefd op haar. In 1991 won ze voor Zweden met het nummer ‘Fångad av en Stormvind’. In 2006 deed ze voor derde keer mee, met het nummer ‘Invincible’. Uiteindelijk eindigde ze daarmee op de vijfde plek.  Een geweldige zangeres met een geweldige stem!

In samenwerking met GayRotterdam geeft Martino twee exemplaren van ‘Rotterdam, Ahoy’ weg. Interesse in dit oer-Rotterdamse collectors item? Bekijk de videoclip van de single hier, laat een leuk berichtje achter voor Martino en wie weet ben jij één van de gelukkigen. Niet één van de gelukkigen, maar toch de single in je bezit willen krijgen? Hij is vanaf nu te bestellen via martinoburger.nl of verkrijgbaar in café De Herinnering, Korte Dam 2, Schiedam.